HRM, nog opleidingsbudget?

Net weer begonnen na een heerlijke vakantie. De agenda voor het najaar is prettig gevuld, al kan er zeker nog wat bij. Ik bel, ik mail, ik netwerk, net als voorgaande jaren. Dat levert vast en zeker weer wat op. Maar ik wil wat zeggen tegen alle HRM’ers, trainingsverantwoordelijken en managers met een opleidingsbudget voor hun afdeling. Namelijk: psst! Het is oktober-november-december voor je het weet.

Zomerslaap

“Wat een dooddoener”, denk je. “Duh. En waarom is dat interessant”? Dat kan ik haarfijn uitleggen. In de 20 jaar dat ik als freelancer werk, lijkt het of in oktober en november collectief HRM-mensen wakker worden uit hun zomerslaap. Uit eigen beweging, of aangespoord door managers die aan de bel trekken: er zijn nog opleidingswensen en er is budget. En dat budget moet op. Anders mag het niet mee naar volgend jaar. En dan gebeurt het: mijn eigen klanten willen gesprekken en offertes (graag!), de accountmanagers van de trainingsbureaus waar ik voor werk willen dat ik mee ga op gesprek en offertes maak (graag!) en er zijn altijd nog wat bezemklassen en groepen die nog dit jaar getraind moeten worden, maar ‘ niet vanaf half december want kerst en zo’ (graag!) Maar het kan allemaal tegelijk. De laatste twee maanden van het jaar zijn dus meestal de meest hectische van het jaar.

Ik heb zo vaak gedacht: wat jammer! Hadden we nou in september maar spijkers met koppen geslagen. Gekeken wat de leerdoelen zijn, voor wie, voor wie het eerst, en wat daarbij past als opleidingstraject. Goed nadenken en uitproberen wat er werkt naast die traditionele klassikale training die in de catalogus zit, maar mogelijk niet het antwoord is op de vraag. Schrijfcoaching, training-on-the-job, een mooie leeromgeving om te oefenen. Kleine, modulaire workshops met 100% plezier & rendement omdat ze met zorg afgestemd zijn op individuele wensen en die passen in ieders planning. Starten in 2016 als dat echt moet, zorgvuldig plannen in 2017 omdat het kan.

Dus: bel me!

Verantwoordelijk voor de kwaliteit van schrijven in je organisatie? Hulp nodig voor het ontwikkelen van je eigen schrijftalent?  Bel me. Bel me nog deze maand en laten we snel een afspraak maken. Laten we dit jaar (schrijf)trainingen de aandacht geven die ze verdienen. Door tijd te nemen voor afstemming en ontwikkeling. Doen! 0412-657407.