Gisteren trainde ik een groep beleidsschrijvers bij een grote scholengemeenschap, een ROC. Goed opgeleide, leuke mensen met een missie: de kwaliteit van hun school opstuwen tot grote hoogte. Onderdeel van de training was het onderwerp ‘goed opdrachtgever-opdrachtnemerschap’. Dat gaat over de afbakening van een onderwerp van een beleidsstuk en dat heeft weer te maken met de assertiviteit van het de schrijver en de cultuur van de organisatie.

Wat mij raakt is als schrijvers hun moed bij elkaar rapen en hun opdrachtgever de juiste vragen stellen over het hoe, wat en waarom, maar nul op het rekest krijgen. Of een antwoord als: jij bent de professional, schrijf dat stuk nou maar. Met andere woorden: mond houden, geen lastige vragen stellen. En dan denk ik: blaffen en doorbijten. Assertief zijn en doorvragen. Een goede voorbereiding is tenslotte het halve stuk en schrijven vanuit aannames is een nutteloze bezigheid. Afgeserveerd worden door de opdrachtgever op inhoud terwijl je zinnige vragen niet beantwoord zijn ook.

Vragen moet (kunnen)

Stel, je bent werkt als HR-adviseur en je leidinggevende vraagt om een advies over ziekteverzuim. Als je dan meteen gaat schrijven, heb je waarschijnlijk een probleem. Wat wordt er van je verwacht? Een analyse? Een advies op hoofdlijnen? Een gedetailleerd plan van aanpak? Alle drie? En wat moet het eindproduct zijn? 1 A4’tje, een nota of een PowerPoint met bullets? En voor wie is het stuk? Voor degene aan je bureau of gaat hij of zij er andere lezers mee verblijden? En zo zijn er nog wel wat meer vragen te bedenken waarvan het antwoord richtinggevend is voor het te schrijven stuk.

Hoe assertief ben jij?

Misschien herken je het bovenstaande niet. Dat is heel goed! Misschien ben jij dan zo iemand die de ruimte neemt of krijgt om vragen te stellen voor je je vingers op het toetsenbord zet. Maar als je het wel herkent, heb je ook een oplossing. Doorvragen dus.

En wat nou als je geen opdrachtgever hebt? Als je zelf bedenkt dat er een stuk moet komen, en je dus eigenlijk je eigen opdrachtgever bent? Ook dan is het handig om je zelf eerst de juiste vragen te stellen voor je gaat schrijven (en dat hoeft echt niet hardop). Ik heb een gratis checklist voor je met handige vragen voor beleidsschrijvers. Je vraagt ‘m aan via het contactformulier van mijn website: https://ebtt.nl/contact/