Maak kennis met mijn schrijfproeverijen en workshops. Maatwerk leveren is altijd mijn uitgangspunt, en dat geldt ook voor het werken met eigen tekst als basis voor een training. Dat kan ook binnen andere trajecten dan een incompanytraining of een individueel traject.

Schrijfproeverij

Een schrijfproeverij is een ‘appetizer’ om één onderwerp dat bij schrijven hoort te behandelen, of om te verkennen of een meer uitgebreid trainingstraject aan de orde is, of om daar draagvlak voor te krijgen. Het zijn incompanybijeenkomsten van anderhalf of twee uur. Dat kan een halve ochtend of middag zijn op een dag naar keuze, maar ook een lunchbijeenkomst of kennisbijeenkomst in de avonduren.

Zin in zo’n plezierige, korte schrijfbijeenkomst voor jouw collega’s? Neem contact op.

Voorbeelden:

 • Pakkend formuleren, zeven schrijftips
 • Stop de actie in je e-mails
 • Snelle tips voor snelle blogs
 • Tips voor winnende offertes

Workshops

Mijn workshops van een dagdeel zoemen in op een tekstsoort of vaardigheid. Denk aan notulen, e-mails, memo’s, B1-schrijven, spelling. Ik geef ze in Oss, en voor 450 euro heb je een dagdeel training, en ga je naar huis met teksten die je zelf hebt herschreven. Inclusief een boek en een werkontbijt of lekkere lunch. En wil je een hele dag training? Dan combineer je twee workshops!

Ach, noteer je dit even? Dat is de titel van mijn notuleerboek. Want collega’s gaan snel voorbij aan wat een notulist allemaal moet doen: voorbereiden, luisteren, selecteren, aantekeningen maken en die foutloos uitschrijven. In deze praktische workshop leer je alles wat nodig is om een goed verslag te maken, met of zonder laptop.
Datum: 22 januari, ochtend, of 26 februari 2018, middag. Locatie: Oss. Kosten 450,00 euro.

Je wilt e-mails schrijven die de klant of je collega in een keer snapt. Zo kort als het kan, maar wel duidelijk en vriendelijk. Wat is een goede aanhef? Hoe modern moeten je zinnen zijn? Jip-en-janneketaal hoeft echt niet. Afstemmen op je lezer wel. Als je goede begin- en slotzinnen wilt schrijven, acties en afspraken goed wilt verwoorden én minder tijd kwijt wilt zijn aan het maken van een goede brief of e-mail, dan is dit jouw workshop.
Datum: 22 januari, middag, of 26 februari 2018, ochtend. Locatie: Oss. Kosten 450,00 euro.

Hoe maak je van de informatie in je hoofd een bondige memo? Hoe selecteer je wat relevant is voor je lezer? Hoe kies je een goede opbouw voor je tekst? Met welke tips zorg je voor aantrekkelijke en grammaticaal goede zinnen? Je leert het in deze praktische workshop.
Datum: 12 maart, ochtend, of 9 april 2018, middag. Locatie: Oss. Kosten 450,00 euro.

Een tekst zo opschrijven dat 9 van de 10 Nederlanders die begrijpt, dat is B1-taal in een notendop. Dat is niet hetzelfde als jip-en-janneketaal. Het betekent dat je je hoeveelheid tekst, opbouw, keuze van je onderwerp en taal aanpast. B1-taal schrijven lijkt heel gemakkelijk, maar is moeilijker dan schrijven voor je collega of je baas. In deze workshop krijg je tips & trucs om je teksten leesbaar te maken voor een groot publiek.
Datum: 12 maart, middag, of 9 april 2018, ochtend. Locatie: Oss. Kosten 450,00 euro.

Spelregels toepassen en leestekens correct plaatsen is niet ieders hobby. Maar het is wel nodig. In zakelijke correspondentie verwachten je lezers correct taalgebruik. Worstel niet langer met d’s en t’s of c en k. In deze workshop leer je spelregels en trucjes voor de belangrijkste kwesties van het Nederlands, en de belangrijkste hulpmiddelen op internet. Zo kun je met meer zelfvertrouwen aan de slag met je e-mails, brieven en rapporten.
Datum: 7 mei, ochtend, of 1 juni 2018, middag. Locatie: Oss. Kosten 450,00 euro

Je schrijft regelmatig tekst voor op inter- en intranet. Of je bent gestart met een digitale nieuwsbrief, of blog en het lukt je niet om de artikelen bondig te schrijven en wervend te houden. Tips en checklist krijg je van mij in deze workshop. Oefenen doe je met eigen materiaal: je gaat naar huis met stukken die klaar zijn voor publicatie!
Datum: 7 mei, middag, of 1 juni 2018, ochtend. Locatie: Oss. Kosten 450,00 euro

Speciaal voor technici

Met IPV Training & Advies] heb ik een speciaal aanbod ontwikkeld voor technische schrijvers. Denk aan Handleidingen en instructies schrijven, of Taal en spelling voor technici.

Meer informatie vind je op www.ipv.nl. Daar kun je je ook inschrijven.

Huisstijlspecials

Met tekstbureau Texperts organiseer ik SchrijfWijzertrajecten. Een schrijfwijzer is een kleine, overzichtelijke waaier met schrijfregels en tips, die de huisstijl van een organisatie vormt. Texperts stelt er een schrijfwijzer samen, of maakt een bestaande weer helemaal up-to-date. Daarna leer ik medewerkers in korte bijeenkomsten hoe ze de schrijfwijzer kunnen toepassen. Meer informatie? Ga naar Texperts www.texperts.nl of bel met Jaap Jansen Steenbergen, 0412-691825.

Schrijven en meer

Bij schrijven hoort lezen. Snellezen, als het even kan. En vergeet het mondelinge traject niet. Het presenteren van een stuk, bijvoorbeeld. Effectief vergaderen om tot bondige verslagen te komen. Misschien ben je leidinggevende en heb je vragen over feedback geven of medewerkers coachen als het gaat om schrijven. Ik heb een brede achtergrond in coaching en zet die graag in om je te helpen bij je persoonlijke ontwikkeling.

Als daar (ook) je leervraag ligt, is een op maat gemaakt traject ideaal. Je kunt kiezen uit deze invalshoeken:

 • snellezen en mindmappen
 • trainersvaardigheden
 • coachvaardigheden
 • resultaatgericht vergaderen
 • presenteren
 • feedback en het tweegesprek
 • timemanagement