‘Brieven schrijven onder het genot van een glaasje wijn’, ‘Adviesrapporten schrijven met een wijnproeverij’. Mwah, toch niet echt een goed idee, vermoed ik. Want zakelijk schrijven doe je het liefst met een helder hoofd. Waarom ik er dan toch aan moest denken? Vanwege het aantal schrijftrainingen-met-iets, dat de laatste tijd mijn aandacht trok. Schrijven in de schouwburg, op het strand, op vakantie, op de yogamat. Creatie, flow en het loslaten van blokkades/belemmerende overtuigingen zijn het gevolg. Al associërend kwam ik op fraaie combinaties: schrijven en toneelspelen, schrijven en blokfluiten, schrijven en eten, schrijven en drinken. Wijntje erbij.

Ja, ik snap echt wel het verband tussen ontspannen, loslaten en creatie. En nee, ik zie geen praktische toepassing in mijn vakgebied. Kijk. Zakelijk schrijven is een ambacht. Je kunt het leren. Kernthema’s: hou je lezer in de gaten, hou je pen in bedwang (selectie), zorg voor een goede structuur, schrijf bondig en aantrekkelijk, onderbouw, overtuig, zet aan tot actie. Dat alles vraagt om een goede voorbereiding, een planmatige aanpak en helder taalgebruik. Een nuchtere kijk op schrijven, zeg maar.

Helpt alcohol dan wel bij het schrijven van romans en gedichten? Daar verschillen de meningen over. Verschillende beroemde schrijvers lustten er wel eentje. Of twee. Of zes.  Lees het prachtige https://www.vn.nl/waarom-schrijvers-drinken/ van Henk van Straten. Maar in mijn workshops en schrijftrainingen geen alcoholische consumpties ..