“Ik heb zo’n moeite om mijn gedachten te ordenen op papier”,  zei een kandidaat-coachee tegen me. “Ik besteed veel werk aan mijn voorbereiding, ik besteed veel tijd, te veel tijd eigenlijk, aan mijn schrijven, en dan nog krijg ik kritiek van mijn opdrachtgever dat de tekst niet helder is.” In een eerste gesprek-om-tafel, met verschillende teksten voor ons, zijn we gaan kijken wat er goed ging, en wat er schortte aan het schrijfproces. Resultaat: onder voorbereiden verstond deze mevrouw veel inlezen, gesprekken voeren, aantekeningen maken, soms zelfs al hele delen tekst uitwerken. Daarna ging ze, schrijvend en denkend tegelijk, met de inmiddels enorme stapel aantekeningen en al bestaande alinea’s aan het werk. Dat leidde tot veel plak- en schaafwerk, een tijdrovend proces.

Haar oplossing? Een tussenstap inlassen: eerst een mindmap maken van de tekst. Zo ontstond een zeer gestructureerde, slanke versie-in-trefwoorden, die zich daarna vlot liet uitwerken tot een goed leesbare tekst. Met nog wat aanvullende tips over lezersverwachtingenmanagement en aantrekkelijk formuleren was ze na drie korte sessies in staat in minder tijd dan voorheen een rapport te produceren dat de toets der kritiek glasrijk doorstond.

Daarmee is individuele schrijfcoaching voor veel zakelijke schrijvers een prima oplossing, sneller en goedkoper dan een groepstraining van een paar dagen. Bovendien kan coaching op de werkplek, met 100% aandacht voor jouw schrijven en 100% aan de slag met eigen tekst. Ook iets voor jou? Neem contact op en we inventariseren dat samen.