Over mindmaps: iedere (schrijf)trainer heeft een stokpaardje. Ik heb er ook eentje, maar wel een waar ik mijn deelnemers aan trainingen en schrijfcoaching altijd een enorm plezier mee doe. Het gaat om mindmappen van ‘good old’ Tony Buzan. Als je zijn boeken leest, dan lijkt het net of je zonder mindmappen niet kunt slagen in het leven. Dat betwijfel ik: geluk of zakelijk succes zit ‘m niet in een mindmap.

Toepassingen mindmaps

Maar wat een handig gereedschap voor het maken van aantekeningen voor een artikel of gespreksverslag! Wat een mooi instrument om creativiteit op te wekken of onderzoeksgegevens in te ordenen! Wat een uitgekiende werkwijze om het bouwplan van je tekst in te maken! (En wat een mooie aanvulling op de techniek van het snellezen.)

En dan heb ik het nog niet eens over de toepassingen bij het aantekeningen maken voor bondige notulen. Of hoe je overlap in lange teksten voorkomt voordat je gaat schrijven.

Gratis mindmapsoftware

Mindmappen kan met een betaald of gratis programma (kijk maar eens op www.gratissoftware.nu). Maar ook gewoon lekker met de hand. YouTube bevat veel voorbeeldfilmpjes hoe dat in zijn werk gaat. En ik leer het je, graag. Neem contact op voor een advies hoe je mindmappen een plek kunt geven in je schrijfpraktijk. Ga naar www.ebtt.nl/contact.